Östergötland

Dyster framtid för nöjesrestaurangerna

Dagen efter att nattklubben Palace i Norrköping begärt sig själva i konkurs så kan vi konstatera att det går tungt för landets nöjesrestauranger.

Istället för drinkar lägger svenskarna pengar på en kopp kaffe.

Jenny Andersson och Nina Pousette väljer mindre ställen än stora nattklubbar.

– För min del så är det inte så mycket nattklubbar. Det är mer pubar som gäller. Lite lugnare. Pubar finns det ju gott om fortfarande i alla fall. Men det gäller att hitta någonstans där man kan gå ut och dansa, det gillar jag fortfarande. Vi får väl hoppas att det öppnar något nytt snart.

– Det har blivit mer populärt med mindre ställen, säger de.

Till den anrika nöjesklubben Palace har många Norrköpingsbor gått för att roa sig de enaste 40 åren. Men nu är ekonomin dålig och bolaget bakom nattklubben har begärts i konkurs.

Men det är inte bara Palace som går trögt. Svenskarna lägger hellre pengarna på kafé än nattklubb, enligt Statistiska centralbyråns restaurangindex.

– Det är en kärv marknad just nu. Finanskrisen har ju påverkat företagens intresse för representation, det är också låg lönsamhet i branschen. Det är många som har problem, inte bara Palace. Sen har vi på många håll också en överetablering av restaurangverksamhet. De gamla nöjesetablissemangen är utsatta för en ganska så hårt konkurrens också, säger Mats Hulth vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.