Sverigedemokraternas kampanjlån utreds

Sverigedemokraterna kan förlora en viktig inkomstkälla i årets valrörelse, partiets så kallade medlemslån. Enligt Finansinspektionen kan det röra sig om bankverksamhet, och det har partiet inte tillstånd till.

Lånen innebär att partimedlemmar kan låna ut pengar till partiet och får sedan ränta på dem, en ränta som beror på vilket resultat Sverigedemokraterna får i höstens riksdagval.

Räntan är fyra procent plus partiets valresultat, och en dubblering om partiet lyckas ta sig in i riksdagen. Om Sverigedemokraterna får fem procent i riksdagsvalet så blir det alltså 18 procent i ränta på lånet.

– Vi erbjuder möjlighet till våra medlemmar att låna ut pengar till partiet, pengar som då ingår i finansieringen av vår valrörelse, säger Per Björklund, kassör i Sverigedemokraterna.

Sammanlagt handlar det om cirka tre miljoner kronor av en total valbudget på 19 miljoner, enligt Per Björklund.

– Det är ju naturligtvis ett sätt att göra det här mer intressant för våra medlemmar, säger han.

Men verksamheten utreds nu av Finansinspektionen om den är att betrakta som bankrörelse. I så fall kräver det särskilt tillstånd, något som partiet inte har. Ingen på inspektionen vill låta sig intervjuas innan ärendet är avslutat.

För ett år sedan skrev inspektionen till Sverigedemokraterna och bad om klargöranden, och skriftväxling har pågått sedan dess. Inom ett par veckor väntas Finansinspektionen komma med sitt beslut.

Också i förra valrörelsen hade Sverigedemokraterna motsvarande verksamhet.

– Vi ser det ju inte som någon bankverksamhet, utan vi vänder oss enbart till våra medlemmar som är en väl avgränsad krets, så vi ser det som en intern fråga inom vårt parti, säger Per Björklund.

För några år sedan hade Junilistan ett liknande system för att finansiera sina valkampanjer, dock utan ränta, och utan ifrågasättande av Finansinspektionen.