Ungersk medborgarlag provocerar Slovakien

En ny lag som ger etniska ungrare utanför Ungern rätt till medborgarskap väcker ilska i grannlandet Slovakien. Den slovakiske premiärministern kallar beslutet för ett hot mot landets säkerhet och Slovakien är redo att slå tillbaka.

Det handlar om var tionde invånare i Slovakien, som från och med nästa år kommer kunna få ungerskt medborgarskap och pass. I Slovakien har den nya lagen som det ungerska parlamentet i dag antog väckt stor irritation.

Regeringen sitter i extrainkallat sammanträde och premiärministern talar om hot mot landets säkerhet.

De flesta etniska ungrare i Slovakien bor i södra delen av landet. Relationen med Ungern är sedan tidigare hårt ansträngd just på grund av den ungerska minoriteten.

Nu hotar Slovakien att dra in det slovakiska medborgarskapet för ungrare som vill få ungerskt medborgarskap nästa år. Detta trots att dubbelt medborgarskap är tillåtet och mycket vanligt bland de fem miljonerna slovaker.

I Ungern anser många att Slovakien inte ens är ett riktigt land, utan egentligen bara en del av det som var Storungern. Mer än tre miljoner ungrare blev efter Trianonfördraget, fredsavtalet efter första världskriget, invånare i länder runt Ungern - dagens Slovakien, Serbien, Rumänien och Ukraina. I Rumänien har också frågan om den ungerska minoriteten varit politiskt känslig.   

Trianonfördraget är en varböld i ungersk politik, enligt majoriteten ungrare en historisk orättvisa, som blir värre av att ungrare utomlands diskrimineras. Som när Slovakien ville förbjuda ungerska på offentlig plats för drygt ett år sedan.

Den nya regeringen i Ungern hade som vallöfte att ge ungrare i världen rätt till medborgarskap. Bara tre röstade emot förslaget i dag och fem avstod från att rösta.

Lagen ger inte utlandsungrarna rösträtt i Ungern. Men för Slovakien kommer detta bli en valfråga när landet håller parlamentsval om drygt två veckor.