Landstinget

Fortsatta problem med journalskrivning

Problemen med att diktat inte skrivs in i journalerna och att kallelser inte skickas ut fortsätter inom landstinget. Bara inom kirurgen ligger det nu 1300 diktat och väntar.

– Vi ropar och ingen lyssnar. Det är fruktansvärt frustrerande och nu är vi slut. Jag personligen har ju tagit det beslutet att säga upp mig utan att ha någonting annat att gå till. Det är det eller att bli sjuk, säger Katarina Salminen som arbetar som läkarsekreterare på kirurgen i Gävle.

Det är kris nu inom kirurgen i Gävle och Hudiksvall. Men det har det varit en längre tid sedan den nya organisationen kring läkarsekreterarna satts i gång i höst. Läkarsekreterarna dras ner i antal eftersom de ska skriva för flera kliniker samtidigt.

15 läkare sekretare fanns vid kirurgen tidigare nu är man nere i åtta stycken och ännu värre blir det till sommaren.

– På kirurgkliniken i Gävle brukar vi ha två vikarier över sommaren, nu har vi ingen. Vissa dagar och vissa veckor i sommar kommer vi bara att vara en sekreterare här på tre avdelningar och det är 26 platser på varje avdelning, säger läkarsekreteraren Anna Jaawre.

Enligt verksamhetschefen för kirurgin Ulf Öhrvall så är nu situationen allvarlig eftersom det i slutändan kommer att drabba patienterna

– Medicinska behandlingar blir insatta för sent bara för att kallelserna inte går ut eller att patienterna inte blir uppmärksammade på att de ska komma tillbaka, deras sjukdom blir onödigt förvärrad, säger Ulf Öhrvall.

– Vi har ingen kontroll över någonting längre och nu har folk börjat rasa. Det blir sjukskrivningar överallt, en person i Hudiksvall på ortopen har fått hjärtinfarkt. Det här visar sig och framförallt kommer det att visa sig i höst om vi blir alldeles för få i sommar, säger Katarina Salminen.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se