Amnesty kritiserar Sverige för självmord i häkten

Många brott mot mänskliga rättigheter leder aldrig till att någon ställs till svars på grund av att starka politiska intressen är inblandade. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i sin årsrapport som publiceras i dag och där också Sverige får kritik.

I rapporten framgår att Amnesty oroas av självmorden i svenska häkten och många länder kritiseras för att de helt enkelt ställer sig utanför lagen.

– Många länder ser till att ställa sig utanför lagen, säger Amnestys generalsekreterare Claudio Cordone.

Ett exempel på när de mänskliga rättigheterna fick stå tillbaka för politiskt maktspel var när Internationella brottmålsdomstolen för första gången utfärdade en arresteringsorder mot en sittande statschef, Sudans president Omar al-Bashir. Då vägrade Afrikanska Unionen, AU, att samarbeta och Omar al-Bashir har ännu inte ställts inför rätta.

Ett annat exempel är inbördeskriget i Sri Lanka mellan regeringstrupper och gerillan Tamilska tigrarna. Tusentals civila dödades men ingen har ställts till svars för de många dödsoffren.

Amnesty anser därför att det är nödvändigt att alla länder ansluter sig till den Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Tre av stormakterna i FN:s säkerhetsråd, USA, Ryssland och Kina, har fortfarande inte gjort det

Men Amnesty pekar också på framgångar. Flera före detta politiska ledare har ställts inför rätta och fällts, till exempel Perus förre president Alberto Fujimori som dömts till fängelse för mord.

Amnestys rapport är också en 400 sidor tjock katalog över brott mot mänskliga rättigheter runt om i världen. Av 159 granskade länder förekommer tortyr eller misshandel av fängslade i 111 länder, i 96 länder kan människor inte fritt uttrycka sina åsikter.

Också Sverige får kritik i rapporten.

Det sägs bland annat att Sverige inte har någon effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot polisen. Som exempel tas det fall som Ekot granskat, den 24-årige Johan Liljeqvist, som dog efter ett våldsamt polisingripande.