Ny farled öppnas när isen smälter

Intresset för att köra lastfartyg mellan Europa och Asien över Ishavet norr om Ryssland växer. Till hösten ska den första järnmalmslasten från Nordnorska Kirkenes skeppas iväg på den nordliga sjövägen till Kina.

Tidigare i veckan var Rysslands transportminister värd för ett internationellt möte i Moskva om hur man ska klara att få ökad trafik på den nordliga sjörutten så fort som möljligt

– Det finns en enorm möjlighet redan idag att köra betydliga varuvolymer genom den korridoren, säger Oddgeir Danielsen, rådgivare på Barentssekretariatet i Kirkenes.

Förra sommaren lyckades ett par tyska handelsfartyg åka den nordliga sjövägen utan isbrytarassistans. Och klimatforskare flaggar för att det blir allt lättare att ta sig fram i takt med att den globala uppvärmningen gör farleden isfri allt längre perioder.

Passagen går norr om Ryssland, över hav där det oftast brukar ligga is, och fram till Asisens ostkust. Vägen gör avståndet mellan Europa och länder som Japan och Kina mycket närmare och restiden kan bli dagar och veckor kortare.

I Nordnorska Kirkenes förbereds det för att till hösten skicka iväg en last järnmalm från stans nyöppnade gruva på den nordliga sjövägen till kunderna i Kina. De första fartygen med malm från Kirkenes till Kina har gått hela vägen runt Afrika för att undvika pirater.

Om testet med nordostpassagen lyckas kommer fler fraktfartyg att lockas, säger Oddgeir Danielsen.

– Det är exemplens makt. Du visar att det är möjligt. Vi kan snacka om att de närmaste fem-tio åren så har vi sett en dramatisk ökning av trafiken genom den farleden.

Även Kina har börjat visa intresse för den nordliga vägen och det kan få fart på utvecklingen, säger Oddgeir Danielsen på Barentssekretariatet.

– Jag skulle tro att en nation med så mycket varor, pengar och vilja att genomföra någonting också kommer att gör det. Jag tror Kina är jokern.

Arve Tannvik leder näringsbolaget i Kirkenes och han ser stora affärsmöjlighter öppna sig när isen smälter. Kortare resväg ger dessutom mindre utsläpp från båtarna, säger han.

Är det som att ni hejar på den globala uppvärmningen?

– Nejdå, vi hejar inte på den globala uppvärmningen. Men kan vi hämta positiva saker av den så ska vi göra det, säger Arve Tannvik.