Kortfilm på samiska

Idag börjar inspelningen av en kortfilm på samiska i Harads, Norrbotten. Filmen heter Myrlandet och bakom den står Jonas Selberg Augustsén, som tidigare bland annat gjort dokumentären trädälskaren.

Med kortfilmen fortsätter Jonas Selberg Augustsén sin serie av filmer på minoritetsspråk.

Den här gången är filmens dialog alltså på samiska. Inga-Elisa Påve och Patricia Fjellgren spelar huvudrollerna i Myrlandet.

I ett pressmeddelande skriver Filmpool Nord att Myrlandet behandlar den moderna myten om samer, som säger att samiska män lägger sig nakna en hel natt på en myr för att utveckla immunitet mot myggbett.

Filmen visar på den alienation och det avgrundsdjup som urbaniseringen skapat till minoritetsbefolkningar. Men undersöker också den ensamhet och sorg som bristande kontakten mellan generationerna lett till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio