Norrbotten

Miljötillsynen hinns inte med

Många kommuner hinner inte med sin miljötillsyn. Det framgår av en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Två tredjedelar av de miljökontor i Norrbotten som har svarat på enkäten säger att resurserna från kommunen för att utföra tillsynen inte räcker till.

– Det är mycket saker vi får lämna, säger Annika Lidström som är miljöinspektör i Arvidsjaur.

I början av året gjordes en behovsutredning som visade att de två miljöinspektörerna i Arvidsjaur bara hinner med 59 procent av allt de ska. Till exempel livsmedelstillsyn och kontroll av att skogsbolagens gödsling går rätt till. Problemet är att de är för få anställda.

Så är det också i Kiruna som ändå har fem inspektörer idag, och en till inspektör på gång.

– Om jag inte vore begränsad av de resurser som finns så kan jag enkelt säga att jag hade haft plats för tre stycken inspektörer till, säger Kirunas miljöchef Margareta Bergman.

Det är nio norrbottniska kommuner som har svarat på frågan om miljökontoret har tillräckligt med resurser för att bedriva en effektiv miljötillsyn.

Sex av kommunerna, alltså två tredjedelar, har svarat nej. Förutom Arvidsjaur och Kiruna är det Arjeplog, Jokkmokk, Övertorneå och Haparanda.

I Haparanda är det tillfälligt. Där ska en tjänst tillsättas men rekryteringen har dragit ut på tiden.

Det är politikernas roll att dela upp pengarna mellan kommunens verksamheter och Margareta Bergman i Kiruna säger att förra årets ekonomiska bakslag för kommunerna fortfarande märks.

– Det är det som vi fortfarande dras till en viss del med. Nu är det inte samma anställningsstopp längre men förra året var ett hårt år budgetmässigt.

I hela landet svarade drygt 52 procent, det vill säga lite mer än hälften av kommunerna, att resurserna till miljökontoren är för små.