Söderhamn

Barn får komma ut i skärgården

I Söderhamn satsar man på att alla barn inom fritidsverksamheten ska få komma ut i skärgården. Men det här har fått kritik eftersom att det har skett på skoltid och att det bara är barn som går på Fritids som får följa med.

Barnen från Norrtullskolan i Söderhamn gör sitt bästa för att försöka locka fram solen under den korta båtresan till Orn i Söderhamns skärgård. Men trots sången förblir himlen grå och kylan ligger kvar i luften. Men det bryr sig inte barnen om. De trivs ändå.

– Det var kul att åka båt eftersom de åkte så fort med båtarna, säger Olivia Bäckström.

I dag är det sista dagen av tre som barnen som är inskrivna inom fritidsverksamheten i Söderhamn skjutsas ut i skärgården. Omkring 900 barn kommer efter idag ha upplevt skärgårdslivat.

Men projektet har fått kritik. Främst för att det här skett på skoltid och det bara är barn som går på Fritids som får följa med. Det innebär att några barn blivit kvar i skolan.

– Vi hamnade i det läget eftersom båtarna inte är tillgänglig efter skoltid för då kör de taxitrafik. Men vi tar naturligtvis till oss av kritiken, säger Mattias Åhlund som är rektor i Söderhamn och som har jobbat med det här projektet.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se