Björnhona dödade 16 renkalvar

En björnhona med ungar har på fyra dygn dödat 16 renkalvar i Udtja sameby i Norrbotten.

I Udtja sameby pågår ett projekt där renskötarna och forskarna kan följa GPS-försedda björnar dygnet runt. Nu visar det sig att en björnhona dödat sexton kalvar under fyra dygn, vilket motsvarar samebyns årliga björnersättning.

Renskötaren Rune Stokke berättar att hela samebyn får totalt drygt 22.000 kronor i ersättning för skador som björn orsakar på renarna. Nu har en björn har under tre dygn tagit djur som motsvarar hela ersättningen.

 – Då ser man bara där hur snedvriden erättningen är för rennäringen på björn, det är ju mest beklämmande att ersättningen är så låg, söger Stokke och menar att det skulle behövas minst 20 gånger högre ersättning för att kompensera dom verkliga skadorna.

Ole Gunnar Stöen är en av forskarna som är involverad i projektet och han kan bekräfta det inträffade.

 – Vi har en hona med ganska stora två och halvt års ungar och de första fyra dygnen som vi följt den har vi hittat 16 kalvar som den dödat.

Men Ole Gunnar Stöen säger samtidigt att det ser ut som att brunsten har kommit i gång och de sista två dygnen har björnen inte tagit någon kalv. Stöen tycker det ska bli spännande att se vad som sker i fortsättningen om den har tagit sig någon runda och letat efter hannar.

 – Den här kommer i brunst i år och kanske börjar den att ta kalv igen lite senare, säger Ole Gunnar Stöen, forskare i Skandinaviska björnprojektet som i samarbete med viltskadecenter och Udtja skogssameby driver projektet.

John Kuoljok

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio