utrikes

Jamal blev blåslagen över rygg och bak

Hamas övergrepp mot befolkningen i Gaza tilltar. En av måltavlorna är de intellektuella. För två veckor sedan misshandlades en gallerist som ställt ut den svenska fotografen Mia Gröndahls fotouställning Gaza Grafitti. Galleristen, Jamal Abu Qumsan kallades till förhör hos Hamaspolisen Han anklagades för att ha haft utomäktenskapliga förbindelser, vilket tillsammans med beskyllningar om att ha spionerat för israel, är en av de vanligaste anklagelserna mot oliktänkande i Gaza idag.

Jamal Abu Qumsan berättar historien om förhöret hos Hamas polis i dialogform med pratminus, som om han redan hade filade på ett teatermanus. Han är dramatiker, kulturpersonlighet, gallerist och kaféägare - galleriet Gallery som också är kafé - har under senare år blivit en samlingspunkt för många av Gazas konstnärer och författare - ett slags informell litterär salong i Hamasstyrda Gaza. Och under förhören fick Jamal frågor om kafégästerna - hur finansierar den där poeten sina diktsamlingar? Vad brukar de prata om? Varför har Gallery blivit så populärt. De beskyllde honom för att ha ordnat Mia Gröndahls fotoutställning utan tillstånd - vilket är en lögn, han hade tillstånd från Hamas eget kulturdepartement. Sen bläddrade förhörsledaren bland namen i Jamals mobil och sa: du har väldigt många kvinnliga namn bland dina kontakter.

Den gifte tvåbarnspappan Jamal Abu Qumsan förnekade alla anklagelser om äktenskapsbrott, men han samarbetade inte med förhörsledaren utan sa trotsigt "och även om jag haft utomäktenskapliga förbindelser, så finns det inget i den palestinska lagtexten som förbjuder det". Jamal blev blåslagen över rygg och bak.

När Hamaspolisen fick veta att han gått till en människorättsgrupp med bilder på sin blåslagna bakdel, kallades han åter till förhör. Varför ljuger du om oss? Vi slår inte. Men vi kommer inte att lämna dig ur sikte, ditt galleri kommer inte att bli långlivat.

När jag konfronterar en av hamasledarna, Ahmed Yousef, med Jamals berättelse, säger han - jag känner inte till detaljerna, men du ska inte tro på allt du hör, det verkar som om du blivit hjärntvättad. Och om han haft utomäktenskapliga förbindelser, ja då är det givetvis ett brott.

När jag besöker Jamals galleri är det nästan tomt. Två poesikvällar som skulle ha hållits denna vecka har fått ställas in. Ingen vågar komma hit längre, säger Jamal, kaféet går med förlust, jag har förlorat 70% av mina kunder. De är rädda. Jag är rädd.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se