Tjeckiskt valsystem kvar från kommunisttiden

Det tjeckiska parlamentsvalet pågår i två dagar, ett system som är kvar från kommunisttiden. En vänsterseger för socialdemokrater och kommunistpartiet förutspås enligt opinionsundersökningarna.

Sociologen Jan Hartl är chef för Stem, oberoende opinionsinstitut i Prag. Stem har undersökt väljarsympatier och opinioner sedan Tjeckien blev en demokrati, fri från sovjetkommunismen.

De första fem åren i början av 1990-talet utvecklades politiken och det gick framåt, enligt Hartl. Men de senaste tio åren har bara ekonomin vuxit, i politiken har allt stått stilla.

– Den deprimerande bilden vi får från vår politiska scen är att där finns mycket konflikter om allt utan betydelse, säger Jan Hartl.

– Enda skälet för valet är att förlänga mandaten för dagens politiker. Det finns inga nya ansikten eller idéer bara en rundgång med samma personer som suttit där åtminstone de sista tio-femton åren.

Tio miljoner tjecker har haft en god ekonomisk utveckling. En av EU:s lägsta statskulder och med lägre arbetslöshet i Prag än i Stockholm.

I politiken har inga regeringar varit långvariga och framförallt inte tillräckligt starka för att genomföra reformer. Reformer av pensionssystemet och hälsovård. Områden som kan hota den goda ekonomin.

Att valet pågår i två dagar, fredag till lördag, har rötter i kommunisttiden. Då åkte alla till landet på helgen och därför las valet på fredag eftermiddag och lördag förmiddag så att alla skulle hinna rösta innan de åkte till stugan.