Växjö

Planen står stilla på Smaland Airport

Två av bolagen som flyger på Smaland airport drabbas av den pågående pilotstrejken. 36 avgångar är inställda från Växjö.

– Ekonomiskt gör det inte så mycket eftersom våra avtal dämpar den påverkan. Men tyvärr kan vi inte ge bästa service till våra kunder, säger Henrik Löfberg som är verksamhetschef på Fly Småland.

Fly Småland har fått ställa in 20 avgångar och Skyways har var tvungna att ställa in 16 avgångar på grund av den pågående pilotstrejken. Och Fly Småland har, till skillnad från Skyways valt att erbjuda sina kunder busstransport till Stockholm:

– Alternativa transporter som hyrbil, buss och tåg blir snabbt uppbokade när flyget står stilla. Det lärde vi oss när askmolnet stoppade flygtrafiken. Så vi erbjuder den här servicen till våra kunder.

Enligt Henrik Löfberg drabbades flygbolagen långt värre ekonomiskt av askmolnet än vad man nu gör av strejken. Flygbolgens avtal med de bolag från vilka man hyr in piloterna gör att de ekonomiska följderna begränsas Men för Smaland airport kan det bli tungt:

– De är ju helt beroende av att det finns flygavgångar. Hela deras intäktsmodell bygger på att det finns passagerare och att flyg startar och landar. Och nu gör det inte det, först under sju dagar med askmolnet och sedan nu under två dagar så flygplatsen har också det tungt till följd av detta, säger Henrik Löfgren.

Lena Petterson
lena.pettersson@sr.se