recension | film

Sex and the City 2 - helt utan ironi

I kväll är det premiär för Sex and the City 2. Den här gången lämnar de förmögna kvinnorna hemstaden New York, och provar lyckan i Abu Dhabi.

Den här gången åker väninnorna, som vi lärde känna i HBO-serien med samma namn, till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. En för att jobba och de andra för att komma bort från sina småkrisande äktenskap - det är inte så lätt med föräldraskap, äktenskap och karriär. Men i Abu Dhabi gör de inte många knop. De har blivit inbjudna av en förmögen sheik vars lyxhotell kostar 22 000 dollar per natt.

I pressmeddelandet pratar man om "en av de mest luxuösa, exotiska och levande platserna på jorden, där festen aldrig tar slut och det är något mystiskt bakom varje hörn".

Och så är det. Abu Dhabi beskrivs med samma fingertoppskänsla som Tintin i Kongo. De sammetsögda betjänterna bugar och bockar, kamelerna skrider fram över sanddynorna, och de arabiska männen hatar sex och frihet. Det är först hemma på amerikansk mark man får ha sex igen. Och då är det så bra att rödvitblåa fyrverkerier exploderar över natthimlen.

Det ser ut som ironi, men det är det tyvärr inte.

Kim Nordberg
kim.nordberg@sr.se