Ovanligt indiskt besök i Kina

De snabbväxande länderna Indien och Kina har en konfliktfylld relation, men de senaste åren har handel och andra relationer utvecklats snabbt och just nu träffar Indiens president Patibha Patil Kinas högsta ledare på ett ovanligt statsbesök.

Indien och Kina är båda jätteländer med kraftigt växande ekonomier, men trots att de är grannar var det tio år sedan en indisk president besökte Peking.

Samtalen i Peking kommer bland annat att handla om att dämpa handelskonflikter, bland annat har Indien infört ett importförbud mot kinesisk telekomutrustning. Indiens president kommer också att nämna kraven på en indisk plats i FN:s säkerhetsråd där Kina redan är permanent medlem.

I klimatfrågan har Indien och Kina gemensamma intressen som står i konflikt med de gamla industrinationernas. Indien och Kina vill båda skapa mer tillväxtutrymme för sig själva genom att hävda att de också har rätt att bli rika innan de tar ett definitivt ansvar för koldioxidutsläppen.

Men ofta framstår Indien och Kina som rivaler och fiender. De två länderna har inte löst sina gränstvister i områdena Kashmir och Arunachal Pradesh efter kriget där för snart 50 år sedan. Dessutom tävlar man om råvaror och inflytande i Asien. Ett exempel är Burma, där både kinesiska och indiska företag köper gas.

Indiens regering irriteras av att Kina samarbetar med Indiens fattiga ärkefiende Pakistan och bland annat bygger en strategisk oljehamn, och Kina retar sig på att Indien skyddar Dalai lama och exiltibetanska grupper.

Efter Pekingbesöket ska Indiens president Pratibha Patil leda en delegation av indiska företagsrepresentanter till världsutställningen i Shanghai.

Och sist av allt kommer det resmål det som Patil enligt förhandsuppgifter hade velat lägga först: vid det nybyggda Vita hästens tempel i Luoyang för att fira minnet av att det var 2 000 år sedan buddhismen kom till Kina från Indien.Besöket symboliserar både Indiens betydelse för Kina och fredliga relationer mellan två av världens äldsta kulturer.