Behrang - en röst i världen från det nya Sverige

Ett samtal med Behrang Miri, rappare, musikpedagog, ungdomsledare, krönikör och samhällsdebattör.


26-årige Behrang är en förebild för många unga i Malmö där han startade RGRA, Rörelsen gatans röst och ansikte - en ungdomsverksamhet som kretsar kring hiphop, musik och kultur i olika former.

Som artist hämtar han influenser från hela världen och när han spelat utomlands har han tagit med sig sina starka bilder av ett nytt och mångfacetterat Sverige där hans iranska rötter får fötter och blandas till någonting helt eget. 

Behrang Miri hoppas på en växande publik i Iran och han är djupt engagerad i de iranska ungdomarnas kamp för demokrati och yttrandefrihet. Sedan han i februari deltog i riksteaterns turné - världens första iranska hip-hopfestival - med både exiliranier och artister från Iran, har han fått en växande persisk publik och uppmärksamhet i bl a Persian BBC. Hans kommande skivsläpp med tillhörande video heter Free Iran - en låt han skrev i samband med demokratidemonstrationerna förra året.
- Jag fick så ont i magen av att se att dessa ungdomar. De vill ju bara ha det vi har i Sverige - demokratiska rättigheter, mänskliga rättigheter och att få lov att säga att min röst ska räknas, säger Behrang Miri.Ett program av Lars Mogensen, Lokatt Media, i Tendens tema: Sverigebilder