Kiruna

En historisk dag

Det är en historisk dag i Svappavaara när LKAB öppnar sin första nya järnmalmsgruva på 50 år. I dag sprängdes den första salvan.

240 miljoner kronor kostar investeringen som ska ge 30 - 40 arbetstillfällen i ett första skede.

Den första salvan laddades med 1,8 ton dynamit som skulle skjuta loss 13 000 ton gråberg. Cirka 300 inbjudna gäster och Svappavaarabor hade samlats och väntade med spänning på smällen.

Nedräkningen inför sprängningen skedde och det smällde till i berget ganska exakt klockan 13 på torsdagen. Ljudet var inte så väldigt högt, ungefär som när en bildörr stängs, lite hårdare. Och gulfärgad rök steg upp som ett mindre moln.

LKAB:s vd Lars-Erik Aaro konstaterar att malmen från Svappavaara behövs.

– Det är oerhört glädjande att vi får starta upp vår första gruva nu som ett första steg mot vårt strategiska mål LKAB 37 som vi ska nå 2015. Som vd i bolaget så känns det fantastiskt kul att få stå här i dag så kort tid efter att vi har dragit igång och att jag har blivit tillsatt.

– Det andra är att jag är född i regionen och det känns extra kul att träffa vänner och bekanta och att få göra det när vi kan se att Svappavaaraområdet kan bli det här gruvfältet vi pratar om och komplettera Kirunafältet och Malmbergsfältet, säger han.