Eskilstuna

"Attityden måste bli bättre"

Djuren behöver visas upp för att ändra människors attityd, det säger Djurparkschefen Helena Olsson på Parken Zoo. Under de senaste åren har Parken Zoo i Eskilstuna satsat mycket på projekt för att bevara utrotningshotade djur. Organisationen Djurens Rätt är kritiska till att djuren hålls instängda för att visas upp för allmänheten.

Men Helena Olsson tycker att det är när folk ser djuren på nära håll som de blir berörda i hjärtat.

– En av de största svårigheterna är ju att ändra folks beteende och attityd och få oss att leva mycket mer hänsynsfullt mot djur och natur, säger hon.

Det vill Parken Zoo göra genom att visa upp djuren och få folk att förstå vad som kan hända om en djurart försvinner. Men Djurens Rätt tycker att djuren ska vara i deras naturliga miljö och inte behöva visas upp för folk.

Helena Olsson säger att bevarandeprojekten är ett sätt att rädda kvar djuren till eftervärlden.

– Försvinner en art så ska de finnas några exemplar kvar i djurparken så man på sikt kan sätta ut djuren i naturen igen.

Men det finns svårigheter med att sätta ut djur i deras naturliga miljö efter ett liv i fångenskap. Jennie Westander är forskare på Parken Zoo och vet fall där det inte fungerat.

– Djur som släpps ut måste kunna fly från rovdjur, det måste vara perfekt första gången annars är det kört, säger hon.

Bevarandeprojekten i Parken Zoo är ett samarbete med andra djurparker i Europa. De utrotningshotade djuren lånar de av den Europeiska djurparksföreningen, EAZA.

Men i djurparken finns också djur som inte är utrotningshotade, 59 arter av 100 tillhör inget projekt. Bland annat så kallade klappdjur där barnen kan komma i kontakt med djuren, men även vilda djur.

– Nu har vi ju inte så många sådana djur, vi håller på att försöka byta ut dem mot djur som verkligen behöver vår hjälp, säger Helena Olsson.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se