28 maj 2010

Franska Rivieran – gammal men trendsättande skönhet

I veckans STIL beger vi oss till den franska Rivierans soldränkta stränder och skumt belysta nattklubbar som fortsätter att locka människor, och sätta trender. För över den franska Rivieran vilar sedan länge en air av glamour som upprätthållits genom åren, trots turistexploatering. Är det kanske dags för en revival, igen? Det anser åtminstone en modeskapare som Karl Lagerfeld för Chanel. Om hur den franska Rivieran blev just moderiktig berättar vi mer om i programmet.

Många har genom åren velat avskriva den franska Rivieran som passé, förbrukad och en skugga av sitt forna jag. Colette gjorde det 1938.  I sin bok I kärt minne , från tidigt 1980-tal, gör den franska författaren Francoise Sagan  samma sak. Men modeskaparen Karl Lagerfeld har valt den allra mest utskällda orten Saint –Tropez som tema för sin senaste sommarkollektion (en så kallad ”crusie collection”)  för Chanel, och modetidningar ger tips om hur man fixar ”Rivierastilen” med hjälp av stråväskor av designersort.  Men så har Rivieran länge varit en lekplats för trendsättare av olika sorter. Redan före första världskriget drog sig kungligheter och förmögna människor sig till Rivieran, för att slippa snö och slask och förbättra hälsan genom milt klimat.

Men det var under 1920-talet då konstnärer och författare – och inte minst ditresta amerikaner– som Rivieran gjorde sig ett namn och blev synonymt med en obekymrad och flärdfull tillvaro. Här fanns sol, värme och sprit att dricka – till skillnad från förbudstidens USA.  Trendsättande blev det rika paret Gerald och Sara Murphy, som skildras – lätt förtäckt– i F Scott Fitzgeralds roman  Natten är ljuv, från 1934.

Modehus förlade filialer till Rivieran för att fånga upp de rika kunderna som under sommarmånaderna flyttade hit. Coco Chanel blev den mest trendsättande, och hennes solbränna lade grunden till en seglivad trend av bränd hud.

I mitten av 1950-talet fick Rivieran ny fart genom den unga Brigitte Bardot vars roll och rufsiga hår och plutande mun i filmen Och gud skapade kvinnan, skapade mode. Filmen gjorde henne till en modern sexig superstjärna, och den franska Rivieran till ett hett resmål –  för ännu en generation.

I programmet får vi höra vittnesmål från ett par svenska besökare från olika generationer, Golge Jacobsson och hovreportern Catarina Hurtig. Vi får även höra hur den amerikanske modellen  Tony Ward (han som tumlade runt med Madonna i en säng i videon till Justify my Love) förhåller sig till nakenhet. Om poängen med stora hattar berättar Mika Piirainen på Marimekko, och frisören Jean-Pierre Barda förklarar vitsen med produkter som får håret att se salt ut. 

Apropå förra veckans program om solglasögon - det är Mats Hillborg som står som upphovsman till Docenternas låt Solglasögon.