Justitieminstern kommenterar Amnestys kritik

Justitieministern kommenterar nu Amnestys kritik av Sveriges hantering av fallet Johan Liljeqvist, 24-årigen som dog efter ett våldsamt polisingripande. Enligt Amnesty fungerar inte dagens system där poliser utreder sig själva.

– När det gäller utredningar av hur polisen sköter olika arbetsuppgifter så är vi på gång med förtydliganden om det oberoende som utredningar ska ha och dom förslagen är på väg fram, säger justitieminister Beatrice Ask.

Vid en stor presskonferens i London i går presenterade Amnesty international sin årsrapport över läget för de mänskliga rättigheterna i världen.

I rapporten som berör mängder av länder kritiseras alltså Sverige, bland annat för hanteringen av Johan Liljeqvist-fallet. Ekot har i flera reportage granskat polisingripandet som ledde till 24-årige Johan Liljeqvist död och de bristfälliga utredningarna, som helt friat de inblandade poliserna. Fallet granskas nu för tredje gången av rättsväsendet. Enligt Amnesty visar det här att dagens svenska system inte fungerar.

Lise Bergh, är generalsekreterare i den svenska sektionen av Amnesty.

– Fallet Johan Liljeqvist är väl ett exempel just på att polisen inte bör utreda sig själva. Man är nu inne på den tredje utredningen och det visar med all tydlighet att man behöver en oberoende instans som utreder polisvåld, säger Lise Bergh.