Franska protester mot höjd pensionsålder

Runt om i Frankrike protesterar hundratusentals fransmän i dag mot att pensionsåldern ska höjas. Frankrike satsar liksom Grekland och många av de övriga euro-länderna på att få bukt med en stor statsskuld, men att försämra pensionerna är en känslig fråga och regeringen möter stort motstånd.

Försenade flyg, stängda skolor och störningar i kollektivtrafiken har märkts på många håll i Frankrike i dag. Två av tre fransmän är emot att pensionsåldern ska höjas till över 60 år och uppslutningen i demonstrationstågen är mycket god, bättre än i mars, säger Bernard Thibault, ledaren för facket CGT till den franska radion.

Fransmännen hör till dem med lägst pensionsålder inom EU. I praktiken går många tidigare än 60 år. Om regeringen tänker föreslå 61, 62 eller 63 år som allmän pensionsålder är inte klart, men det talas om att antalet intjäningsår för full pension ska öka från 40,5 till 42.

Reformen diskuteras. Frågan är oerhört känslig och har utgjort förstasidestoff i tidningarna i dagar. Oppositionen och socialistpartiet talar om en nedmontering av välfärden.

President Sarkozy har själv bidragit med att göra frågan mer politisk, genom att göra något så ovanligt som att angripa sin socialistiske företrädare, president Mitterand.

Om inte Mitterand 1983 hade sänkt pensionsåldern från 65 till 60, så skulle mitt arbete var lättare, kan man höra Sarkozy säga på en ljudupptagning från ett intern partimöte, som tidningen Le Parisien kommit över.

I hela södra Europa väcker åtstramningar protester. Spaniens regering fick med endast en röst igenom sitt sparpaket i parlamentet i dag, men facken har varslat om strejk. Och här i Italien kommer facket med samma signal.