sjukförsäkringen

Var tredje utförsäkrad vill sjukskrivas igen

En tredjedel, eller 5 000 av de knappt 15 000 som blev utförsäkrade från sjukförsäkringen vid årsskiftet har ansökt om att få bli sjukskrivna igen. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är positiv till hur många som är kvar i Arbetsförmedlingen, men Socialdemokraternas Ylva Johansson låter sig inte imponeras.

– Vi kan konstatera att det är långt fler än vad vi vågat drömma som nu är kvar i Arbetsförmedlingen och får hjälp och stöd att komma vidare, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att se att samarbetet med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan nu ger det här stödet till människor som många gånger varit sjukskrivna i åratal.

Försäkringskassan gick i går in och tittade på hur många av de 14 700 som blev av med sin sjukpenning och sjukersättning vid årsskiftet som efter snart fem månader känner sig så pass sjuka att de ansökt om att få bli sjukskrivna igen. Svaret blev en tredjedel, eller 5 000 personer.

Försäkringskassan bedömer att de allra flesta av de 5 000 också kommer att bli sjukskrivna igen, vilket är något färre är vad Försäkringskassan trodde förut.

De flesta av de utförsäkrade började på Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion. En mätning den 30 april visar att 1 700 av dem fått något slags jobb. Det handlade mest om nystartsjobb eller annat arbete med stöd.

Men 100 gick tillbaka till sina gamla jobb och 300 hade fått ett helt nytt jobb.

Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor låter sig inte imponeras, och de rödgröna partiernas löfte om att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen står fast.

– Jag vet att människor vill bort sjukskrivning och ut på arbetsmarknaden och tillbaka till arbete, men ska de få rehabilitering, vård och stöd för att komma tillbaka, eller ska man göra som regeringen och ta ifrån dem deras ersättning och tro att det leder till att människor får jobb igen, säger Ylva Johansson.

– Om jag upptäcker en cancerknöl i mitt bröst, då ska jag inte bara vara orolig för att inte bli frisk, utan i dag är jag också orolig över att inte bli frisk i tid, innan min sjukförsäkring är slut. Det är orimligt.