Svenljunga

Förblindad för att lära sig se

Hur är det att att inte kunna se, eller inte kunna gå? Ledningen för Svenljunga vet numera efter att ha provat under en dag.

Under torsdagen fick politiker och tjänstemän i Svenljunga kommun prova på hur det är att vara blind, synskadad, rullstolsburen eller döv.

Nyheterna följde med när kommunalrådet Eva Johansson tog sig fram i Svenljunga i med ett par glasögon som simulerar synskadan grå starr.

– Man ser lite mjölkigt, och det är begränsat synfält så det är ju svårt med bilar, man vet inte var man har trafiken. Det här tänker man inte på normalt sett, så det är en jättenyttig övning, säger Eva Johansson.

Kommunens råd för funktionshinderfrågor låg bakom övningen, och syftet var just att ge de ledande personerna en bättre inblick i hur det är att leva med olika former av funktionsnedsättningar.

– Vi tror att just att få pröva betyder mycket mer än att bara läsa in sig eller få muntlig information, säger Sonja Fransson på Rådet för funktionshinderfrågor.

– Känslan av att ha en bindel och käpp och ta sig fram i en trapp, eller sitta i en rullstol och höra folk prata över huvudet på en - den känslan finns kvar, säger Sonja Fransson.