Finansministrar eniga om strängare regler

Den amerikanske finansministern Timothy Geithner har besökt sin tyske kollega Wolfgang Schäuble i Berlin idag. De bägge staterna har inte samma syn på hur den globala ekonomin ska kunna stärkas. Men på den gemensamma presskonferensen betonade bägge det som förenar dem.

– Vi är eniga om behovet av strängare regler på finansmarknaderna, sa Geithner.

– Vi är närmare varandra än det kan verka, sa Schäuble.

I nästa vecka träffas G 20:s finansministrar i Sydkorea för att förebereda toppmötet i Kanada i slutet av juni. Tyska bedömare ser en risk att mötet inte kommer att ge några konkreta resultat.

USA och Tyskland har olika syn på framför allt behovet av sparande i de offentliga finanserna. I flera EU-länder introduceras nu snabbt stora sparpaket. USA däremot vill fortsätta stimulera konjunkturen, också till priset av fortsatt hög skuldsättning.

Det finns en amerikansk oro att de europeiska sparpaketen drar ner världskonjunkturen.

Tyska åtgärder mot finansspekulationer har också väckt amerikansk oro. Och den minst diplomatiska beskrivningen av de senaste dagarnas finansiella turbulens står Süddeutsche Zeitung för i dag. Tyskland har blivit en riskfaktor för världsekonomin, skriver tidningen, som tror att tyskt riskbeteende var en av anledningarna till Geithners besök i Berlin idag.

Tidningen beskriver hur tyska regeringen utan att höra sig för med andra införde tyskarna restriktioner mot spekulativa finansaffärer och tog ställning för en finanstransaktionsskatt. Två åtgärder utan praktisk innebörd, men som nästan utlöste panik på marknaderna.

De gångna tio dagarna var de farligaste sen eurokrisen började, skriver tidningen.