fotboll

Henriksson: "Ledningen har insett allvaret"

Oprövade namn och oerfarna spelare måste höja sig en nivå i Sveriges landskamper. Ett bra självförtroende är nödvändigt inför höstens EM-kval, tycker Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

På många sätt är det ett ungt och oprövat svenskt landslag som tar sig an Bosnien-Herzegovina på lördag och Vitryssland på onsdag. Eftersom Johan Elmander lämnat truppen på grund av skada blir det förmodligen en landslagsdebut på lördag.

– Emir Bajrami eller Martin Olsson, eftersom Johan Elmander under veckan tränat som vänster yttermittfältare. Det betyder förmodligen att Erik Hamrén tvingas satsa på ett nytt namn, säger Rickard Henriksson, som följde landslagets träning på Råsunda i dag.

Han tror att valet faller på Bajrami.

– Han är helt oprövad vad gäller det stora landslaget, men har gjort en bra vår i allsvenskan, varit bra i U21-landslaget och nyligen blivit proffs i Twente. Inte omöjligt då att han, hög på självförtroende som han är, får chansen från start mot Bosnien.

Förbundskapten Erik Hamréns fokus ligger på höstens EM-kval och veckans träningar har varit intensiva.

– Det märks, tycker jag som har tittat på träningarna under veckan, att ledningen insett allvaret i det här. Det är inga träningar när man går runt och myser utan det är väldigt hårt drillande, framförallt av det taktiska, säger Henriksson.

Är det det sämsta svenska landslaget vi ser just nu på väldigt länge på pappret?

– Det är det mest oprövade landslaget som vi sett på väldigt länge. Spelarna måste fortfarande få chansen att prestera på högsta nivå, det vore dumt att sänka dem innan de har testats i hetluften. Men det är helt klart så att det blir färre och färrre nyckelspelare som vi vet presterar bra i varje match. Där i ligger den stora utmaningen, säger Henriksson.

Hur viktigt är det med bra resultat och segrar mot Bosnien-Herzegovina och Vitryssland?

– Det här är spelare som behöver självförtroende, bevisa för sig själv och sina nya landslagskamrater och förbundskapten, att de klarar av den här nivån. Då kan en dålig match göra mer än man tror, att man går en hel sommar och tänker på att det låste sig i landslaget. Matchen är viktig för samtiga spelare, men på olika sätt.


Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se


Sophie Gill
sophie.gill@sr.se