"Svennis" mot nya äventyr

Det är ju svårt att blogga om Elfenbenskusten utan att nämna Sven-Göran Eriksson. När Vahid Halilhodzic fick sparken efter att laget åkte ur afrikanska mästerskapen redan i kvartsfinalen mot Algeriet vände man sig  något överraskande till den - på senare år mer bespottade än hyllade -svenske tränaren.

"Svennis" karriär har ju sedan han lämnade jobbet som förbundskapten för England tagit många vändningar. Först tränare i Manchester City där han förde laget till en placering på övre halvan och spel i Europa. Det var inte tillräckligt för dåvarande ägaren - Thaksin Shinawatra - som sparkade honom.

Därefter följde en fiaskobetonad insats som mexikansk förbundskapten där han bara vann en av sina nio sista matcher.

Sedan en smått obegriplig vända som sportchef i engelska division fyra-laget Notts County där bluffägare lovade arabiska miljoner och spel i Premier League inom fem år. Snabbt uppdagades det att det inte fanns några miljoner, klubben hamnade i akut ekonomisk kris och undvek med nöd och näppe en konkurs när laget bytte ägare för ett par månader sedan. Då hade Svennis och ständiga följeslagarna Tord Grip och dragspelet redan lämnat klubben.

Efter alla turer i Notts County var det många som trodde att "Svennis" var slut som namn i världsfotbollen och att en (mer eller mindre) ofrivillig pensionering i Torsby väntade.

Men så kom då chansen i Elfenbenskusten. Vahid Halilhodzic fick sparken med bara fyra månader kvar till VM trots att han bara förlorade en tävlingsmatch på två år. In kommer "Svennis" och här har han ju ett gyllene läge.

Med ett otroligt starkt lag kan han manövrera sig vidare från en svår grupp och vidare till utslagningsrundorna. Gör han det hamnar han genast på de europeiska storklubbarnas radar igen.

Inter jagar ju en ersättare till Mourinho som väntas lämna för Real vilken dag som helst. Sedan saknas ju permanent tränare i lag som Celtic och Milan...

Vad tror ni? Kommer "Svennis" göra succé i VM?

---

Avslutar med det här länktipset. På den tiden "Svennis" gjorde allt rätt och var kung i England.

Anton Boström
anton.bostrom@sr.se