Kriminalitet genomsyrar ännu Guatemala

I dag meddelade ledaren för FN-kommission som skulle motarbeta den extremt höga brottsligheten i Guatemala att han avgår. Den spanske åklagaren Carlos Castresana är missnöjd med att inte Guatemala hjälper FN-kommissionen i arbetet mot straffrihet och korruption.

Så här sa Castresana i en intervju med Ekot nyligen:

Guatemala har beskrivits som ett paradis för den organiserade brottsligheten med omkring tjugo mord varje dygn, narkotikagäng som härjar fritt, och låg uppklarningsprocent på begångna brott. 

Enligt Carlos Castresana är läget fortfarande allvarligt.

– Närvaron av organiserad brottslighet är skrämmande och den organiserade brottsligheten infiltrerar institutioner, så det vi bygger upp river de. Problemet är att de river snabbare än vad vi hinner bygga, säger han.

Brottsligheten är Guatemalas största problem. Svenska ambassaden varnar för mord och lynchningar och att turister utgör mål för rånare. Till och med guidade turistturer utsätts för väpnade rån, och våldtäkter i samband med rån är inte ovanliga.

Trots den höga våldsnivån är det få som döms. I 98 procent av morden klarar sig förövarna, och dessutom genomsyras hela rättsväsendet av brister och korruption, på alla nivåer, från enskilda polismän ända upp till den högsta ledningen. Men här har kommissionen nått framgångar.

– Det senaste året har ett 40-tal personer med nyckelpositioner i samhället gripits. Till exempel den förre presidenten, misstänkt för bland annat korruption och penningtvätt, ministrar, en rikspolischef och domare har gripits misstänkta för korruption och inblandning i mord, säger Carlos Castresana

Enligt Castresana är det viktigt att visa Guatemala att det går att bearbeta korruptionen och att det går att komma åt brottsligheten, men det är bara en liten ljusning.

Det återstår enormt mycket, till exempel utbildning av rättsväsendet, strukturella förändringar, motarbetande av korruption och en allmän attitydförändring. Och dessutom behövs det pengar.

– Man har inte det rättsväsende man förtjänar utan det rättsväsende man betalar för, säger han.