Pirate Bay

Trögt för kronofogden mot Pirate Bay

Det går inte så bra för Kronofogden att driva in pengarna från killarna bakom The Pirate Bay. Av nästan 48 miljoner som kravet från film och musikbolagen uppgår till idag, har Kronofogden drivit in mindre än en kvart miljon.

Lars Grimby är specialindrivare på Kronofogden i Göteborg:

- Vi kan ju inte söka tillgångar när det inte finns några tillgångar.

För ett år sen drygt dömdes The Pirate Bay killarna till ett års fängelse vardera och dessutom dömdes dom att betala 30 miljoner kronor i skadestånd till film och musikbolagen. Med räntor och andra avgifter är den summan nu ännu större.

- Vi har på dom 13 målen drivit in 233 000 kronor av en skuld som idag uppgår till strax under 48 miljoner kronor.

Vad säger det om resultatet?

- Vi har full respekt att sökandena tycker att det är ett magert utfall, säger Lars Grimby.

Men de få kronor som Kronofogden har hittat kommer inte film och musikbolagen få än, eftersom att domen mot killarna är överklagad. Först i september kommer målet upp i Hoverätten. Och en annan förutsättning för att bolagen ska få pengarna är dom kan vinna målet.

 - Vi måste vänta på att domen vinner laga kraft och det har den inte gjort ännu.

Kronofogden kommer att fortsätta leta tillgångar hos, The Pirate Bay-killarna men det kan bli svårt att hitta mer säger Lars Grimby.

- Ingen bor så vitt jag vet kvar i Sverige utan alla har utvandrat i år eller året innan. Kronofogden kan bara agera när det gäller statligta skulder utomlands och det här är privata skulder, så det vi kan göra är att bevaka om det finns några Svenska tillgångar och det gör vi så länge sökanden vill att vi ska göra det säger Grimby.