Malmö

Facket vill få oss att betala med kort

Fackförbundet Handels gör i morgon lördag gemensam kampanj med bankerna och köpmännen och uppmanar folk att använda betalkort istället för kontanter.

Dels kan man dra ner på de elva miljarder kontanthanteringen årligen kostar samhället, men dels är också betalkort mycket tryggare, enligt Handels´ ombudsman Jerry Lindbäck.

– Största arbetsmiljöproblemet vi har haft under en lång tid är rån och hot och våld i butikerna. Och kontanthanteringen är den stora boven i dramat. Nu har vi ungefär ett butiksrån var tredje dag.

För att få ned brotten kampanjar därför Handelsanställdas förbund nu under lördagen. Alla som ska hämta kontanter i bankomaten i centrala Malmö och på Limhamn möts av bankfolk som står vid apparaterna och uppmanar folk att hellre använda kort i butikerna.

– Om man använder kort istället för kontanter minskar man riskerna betydligt, säger Jerry Lindbäck.

Många större handlare är positiva till korten. Men mindre butiker kräver ofta extra avgift av kunden för att ta emot kortbetalning eftersom de tycker bankerna tar ut för mycket för korthanteringen.

Ändå gör Handels gemensam sak med bankerna.

– Vår uppfattning är att bankerna måste se över avgifterna om vi ska få kortanvändningen att öka. Men vi tycker ändå att samarbete i den här frågan är viktigt, betonar ombudsmannen Jerry Lindbäck.