Jobben viktiga för tjeckiska väljare

I dag inleds parlamentsvalet i Tjeckien. Socialdemokraterna är favoriter, men inte stora nog utan behöver en koalitionspartner för att regera. Jobben är en av de frågor som väljarna tycker är viktiga.

Buande bönder med handskrivna protestskyltar blockerade gatan utanför det tjeckiska parlamentet sista dagen före valet. Därinne skulle det avgående parlamentet rösta om en lag om etanol och biobränsle.

De tjeckiska bönderna har övergett flera grödor för att odla raps för tillverkning av etanol. Staten har subventionerat rapsfälten. Men det kan komma att ändras.

Dina Korodova arbetar i en socker och spritfabrik i Dobrovitsa.

– Det handlar om vår produkt och vi vill inte förlora jobben, säger Dina.

Dina  tror att de kan påverka politikerna att inte ta bort subventionerna och hon tänker absolut gå och rösta i valet. Den stora frågan för henne är att det ska finnas jobb, så att hennes 16-åriga dotter slipper lämna landet för att hitta jobb. Så som ukrainare tvingats göra, de kommer hit i jakt på jobb.

Dobrovitsa ligger nära Skodas bilfabrik och i ett industriområde med mycket jobb. Annars är arbetslösheten ute på landsbygden stor i Tjeckien. Där ekonomin är svag röstar de flesta på socialdemokraterna. I huvudstaden Prag däremot där arbetslösheten är under fyra procent har det konservativa ODS sitt starkaste fäste. Men socialdemokraterna leder totalt i opinionsundersökningarna.

31-årige Jan Hamacek är utrikesutskottets ordförande och socialdemokratisk parlamentariker.

– Vi är öppna för alla möjligheter när det gäller koalitioner, det enda som är uteslutet är att ett kommunistparti i en regering, säger han.