Pappa är lik sin pappa - hemlivets dåliga samveten

41 min

8 augusti 2010
"Vad är det som är mest positivt med att spela hemmapappa?" Frågan ställs 1979 av en programledare i Sveriges Radio till en man som är hemma med sin son medan hans fru ligger på BB. Drygt 30 år lever skillnaden mellan man och kvinna, även bland dem som försöker leva på lika villkor. Ett program om jämställdhet, fiskpinnar och hemlivets dåliga samveten.

Jag heter Nicklas Malmberg. Jag är gift med Carin och har två söner, Egil och Gunnar. Jag har funderat en del på vad som hände med oss när vi fick barn. Hon drar det tunga lasset hemma, trots att vi försöker dela. Jag ligger steget efter när det gäller hemmets rutiner. En del av det här går att förklara med mina dryga pendlingstider, men inte allt.

I det här programmet hör ni Maja och Johan Sjöström, mamma och pappa till Rasmus, 7, Molly 5, och Iris, snart 2 år. De har funderat mycket på hur man lever ett jämställt liv. Ibland funkar det, ibland inte.

Varför är det Johan som kommer ihåg att elda i pannan på kvällen? Och varför är det han som vet hur man staplar veden för att den inte ska mögla? Och varför är det Maja som är noggrannare med städningen, och den som kommer ihåg att köpa presenterna till släktingar och vänner?

Nicklas Malmberg är reporter och programledare på samhällsprogrammet Sjuhärad Direkt i Sveriges Radio Sjuhärad.
Han har tidigare gjort P4-dokumentärerna "Pinocchio flyttar till Borås" och "Familjen Abramsson kommer ut".