Lax med fetaost och rostade rotfrukter

4 port

En praktisk rätt där allt gräddas i en långpanna eller form i ugnen. Passa på att samtidigt ugnsbaka laxen till tisdagens middag.

4 portionsbitar á ca 100 g färsk el fryst laxfilé (skinn- och benfri)
150 g fetaost
8 mindre el 4 stora potatisar, ca 600 g
2 palsternackor, ca 150 g
2 morötter, ca 150 g
2 msk flytande matfett el olja
150 g sockerärter
Salt, peppar

Tillbehör:
Sjuden sparris (250g)
Rucolasallat
Örtagårdsås, sid. 45

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skala och klyfta potatisen (eller skär den i halvor). Skala och skär morot och palsternacka i centimetertjocka bitar.

3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en stor långpanna. Lägg i potatis och rotfrukter. Blanda dem med olja, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min.

4. Ta ut långpannan.  Lägg sockerärterna bland rotsakerna.

5. Salta och peppra laxen. Gör plats för den bland rotfrukterna. Smula fetaosten och strö den över laxen. Sätt in långpannan i ugnen. Ugnsstek laxen tills den precis är genomstekt, fetaosten har fått färg och rotsakerna är mjuka, ca 10-15 min.

Förbered:

Ugnsbaka 400 g laxfilé skuren i kuber (ca 2x2 cm) 5 min till tisdagens ”allt-i-ett-gryta”. Kyl den och förvara i kylen.

TIPS!

De flesta fiskarter är klara vid ca 60ºC, men vissa fiskar, t ex pangasius och tilapia, behöver tillagas till ca 72ºC.

Margareta Frost-Johansson