norrköping

Stora pengar i muthärvan

Den före detta kriminalvårdschef som misstänks för mutbrott har försatts på fri fot, eftersom han inte tros kunna försvåra utredningen längre.

Enligt överåklagare Gunnar Stetler ska mannen ha tagit emot mutor i miljonklassen.

Mutorna ska ha tagits emot vid byggandet av anstalter i Haparanda, Östersund och Härnösand och även två företagare misstänks för bestickning i samband med utredningen.

Överåklagaren Gunnar Stetler berättar att utredningen nu är uppdelad i två delar. Dels handlar det om den påstådda mutbrottsligheten där bevisningen är mycket stark, och så dels gäller det misstankar om trolöshet mot huvudman, dvs att de här kontrakten har blivit för dyra när det gäller de tre anstalterna:

– Ett tag framåt nu kommer vi utreda och se om vi har någon möjlighet att se igenom de här kontrakten, och vad som gjorts på respektive anstalt, säger Gunnar Stetler apropå hur utredningen nu ska fortsättas.

Om man inte kommit tillräckligt långt om ett halvår, så koncentrerar man sig enbart på mutdelen och lägger ner utredningen i övrigt, berättar överåklagare Stetler, som även tycker att misstanken om trolöshet mot huvudman är relativt svår att utreda. Det finns få referenspunkter när det gäller att avgöra vad som är riktig prissättning, säger han:

– Det kräver ju en hel del genomgång av handlingar, avtal och reella konstader för att kunna avgöra detta.