STADSFLYTTEN

Jukkasjärvi nya Kiruna

Jukkasjärvi är ett altenativ till ny stadskärna, om elever och lärare vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm får bestämma.

I en utställning som öppnade på Skeppsholmen i Stockholm i går så har konsthögskolan tagit fram fyra alternativ till stadsflytt.

I ett av dem så ska stadskärnan flyttas till Jukkasjärvi och bilda det nya Kiruna - eller det nya Jukkasjärvi.

 – Man vet aldrig vad som är realistiskt, säger Tina Wik gästprofessor i restaureringskonst på konsthögskolan.

Wik berättar att när de lyssnat på argumentationen från LKAB så finns det alltid väldigt starka begränsningar för alla alternativ.

 – LKAB har lanserat; bygg inte på mineralen, och det finns mineral överallt i Kiruna, säger Tina Wik och frågar sig var man ska bygga om inte man bygger på mineralen?

 – Så vår slutsats är att antingen flyttar man staden eller så bygger man på någon mineral och då får man bestämma sig att här bryter vi inte, den här mineralen avstår vi ifrån, säger professor Tina Wik.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio