LANDSKRONAFALLET

Dömd för Landskronamisshandel överklagar

Det blir en ny rättegång om parkeringsbråket i Landskrona som ledde till en 78-årig kvinnas död. Den 23-årige mannen, vars trovärdighet helt underkändes av rätten, accepterar inte fängelsedomen.

Den 23-årige man som åtalats för att ha orsakat en 78-årig kvinnas död efter ett bråk på en parkeringsplats i Landskrona dömdes till ett år och tio månaders fängelse för bland annat vållande till annans död men överklagar nu domen.

En ordväxling med en 23-åring på en parkeringsplats slutade med att den äldre kvinnan låg svårt skallskadad på marken. Hon avled två dagar senare.

Under rättegången har ord stått mot ord, men två vittnen, den avlidna kvinnans make och ett oberoende vittne, har båda sett hur 23-åringen slog den äldre kvinnan så att hon föll handlöst bakåt och slog huvudet i asfalten.

Lunds tingsrätt anser att det är bevisat att det gått till på just det sättet. Det tycker inte advokat Leif Silbersky som tänker överklaga domen bland annat för att tingsrätten avfärdat 23-åringens 9-åriga systerdotters vittnesmål.

-- Man menar att min huvudman har kunnat påverka henne. Han har haft möjlighet att under fyra dagar ge henne en version av händelseförloppet. Visst finns möjligheten, men det finns ingenting som säger att det har skett.

23-åringen har hävdat att han av misstag råkat knuffa kvinnan så att hon föll, men det faktum att 23-åringen flydde från platsen, höll sig undan från polisen i flera dagar och ljög i de första förhören efter gripandet gör, enligt Lunds tingsrätt, att 23-åringens förklaring saknar trovärdighet.

Rätten anser att våldet varit oprovocerat och då det varit riktat mot gamla människor måste våldet bedömas som hänsynslöst och grovt, men eftersom det är visat att 23-åringen lider av ständig oro och nervösa magbesvär får han en något lindrigare påföljd.

Advokat Jörgen Rosen är ombud för den avlidna kvinnans make.

– Vi har ju en rättspraxis i det här landet som innebär att man lägger sig ganska lågt i straffskalorna. Rättspraxis är sådana. Det kan man ha synpunkter på naturligtvis.