Kommunpolitiker vill minska journalisternas inflytande

Kommunpolitiker i landet vill minska journalisternas inflytande över politiken och få tycker att medborgarnas inflytande bör öka. Det visar en färsk enkät gjord vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet.

Medborgarnas inflytande anses vara lågt och det kom inte som någon överraskning, säger Anders Sundell doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen.

– Det var väl inte någon direkt överraskning att medborgarna anses vara minst inflytelserika. Däremot är det mer överraskande att politikerna tycker att journalisterna har för mycket inflytande, säger han. Trots att journalisterna inte börjar på en särskilt hög nivå.

Vilka partier handlar det om?

– Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill att medborgarna ska vara mer aktiva i den demokratiska processen. Men de större partierna som Socialdemokraterna och Moderaterna vill ha en renodlad representativ demokrati, där medborgarna väljer politikerna på valdagen.

Det är ingen större överraskning att det är just MP, V och SD som vill öka medborgarnas inflytande över politiken och inte heller är det överraskande att de tillfrågade anser att ordföranden i kommunstyrelserna har störst inflytande. Däremot finns det ett annat resultat som är mera oväntat, tycker Anders Sundell.

– Jag tyckte det var kul att se att kvinnliga och manliga ledamöter i kommunfullmäktige känner sig ungefär lika inflytelserika. Detta trots att de flesta ordförandena är män.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se