Iphonefabrik höjer lönen efter självmordsvåg

Efter nya självmordsförsök bland arbetare på elektronikjätten Foxconns fabriker i Kina demonstrerar taiwanesiska aktivister i sympati och företagets ledning har gjort uttalanden som kan tyda på att minimilönen eventuellt komma att höjas.

I Taiwans huvudstad Taipei hölls i dag demonstrationer efter ytterligare ett självmordsförsök bland elektronikarbetare på Foxconns fabrik i Shenzhen i går.

Sammanlagt har tio personer tagit sina liv där i år.

Foxconns ägare är pressad av uppmärksamheten och enligt medierapporter ska ledningen ha planer på att höja minimilönen med 20 procent.

Enligt en talesman för ägaren, den taiwanesiska företagsgruppen Honhai, ska en höjning av lönen ha diskuterats på grund av arbetsbrist i regionen, men ska inte ha något att göra med självmorden.

Minimilönen på Foxconns fabriker ligger på under en tusenlapp.

Foxconn är världens största tillverkare av elektronikprodukter med 900 000 anställda globalt.

Den största fabriken ligger i Shenzhen i södra Kina och har över 300 000 arbetare som bland annat monterar ihop Apples Iphone, Nokiatelefoner och datorer för HP och Dell. De flesta är unga migrantarbetare.

Fabriken i Shenzhen har anklagats för att utsätta arbetarna för mycket stor stress genom högt tempo, sträng övervakning och upp till hundra övertidstimmar i månaden.

I veckan bestämde ledningen att sätta upp skyddsstaket för att förhindra att arbetarna hoppar från sovsalarna och har också lovat att utbilda anställda i psykologisk rådgivning.

Men företrädare för arbetsrättsorganisationer tvivlar på att skyddsstaket hjälper och menar att arbetarna måste få starkare rättigheter.

I Kina tillåts bara statliga fackföreningar och rätten att strejka togs bort ur grundlagen i samband med de marknadsekonomiska reformerna i början av 80-talet.

I dag finns många oberoende grupper som arbetar för migrantarbetares rättigheter, men fabriksägare har stor kontroll över sina anställda och i Kina har medier fått order om att tona ner rapporteringen om händelserna på Foxconn.