Tingsrätten tror att 35-åringen gömde kroppen

Men 35-åringen kommer att frikännas från att ha dödat sambon när domen meddelas längre fram i sommar.

Tingsrätten har inte funnit åtalet styrkt för mord, dråp eller vållande till annans död som var de tre övriga alternativa brottsrubriceringarna.

Mannen kommer därför att frikännas från att ha dödat sambon när domen meddelas längre fram i sommar.

Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att rätten vill veta om han är allvarligt psykiskt störd.

Resultatet av undersökningen, som väntas ta omkring en månad, är helt avgörande för om domstolen ska döma mannen till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Falu tingsrätt anser dock bevisningen övertygande när det gäller att 35-åringen flyttat kvinnans kropp och gömt den i ett skogsparti i Norr Bertilsbo i Leksands kommun.

Rätten anger inte vilket brott mannen befunnits skyldig till, men av beslutet framgår att gärningen är brott mot griftefrid.

Tingsrätten har inte funnit bevisningen övertygande om att 35-åringen dödat sambon.

– Vi finner däremot övertygande bevisning om att han hanterat kroppen efter det att döden inträtt, säger lagman Lars Eklycke vid Falu tingsrätt till TT.

Han vill inte motivera beslutet närmare, utan det gör tingsrätten i domen som väntas komma i mitten av juli.

Åklagare Niclas Eltenius är inte helt överraskad av tingsrättens beslut.

– Det här var ett möjligt scenario som vi nu fogar oss i och kan leva med just nu. Jag hade blivit överraskad om mannen släppts fri. Vi får nu avvakta domen för att se om vi ska överklaga, säger Eltenius till TT.

– Med tanke på att åklagaren ville ha min klient fälld för mord, dråp eller vållande till annans död är beslutet en framgång, även om det inte är förenligt med hans berättelse, säger advokat Peter Althin till TT.

Han drar slutsatsen av tingsrättens beslut att mannen endast kommer att dömas för brott mot griftefrid och frikännas från de övriga alternativa brotten: mord, dråp eller vållande till annans död.

– Om tingsrätten kommit fram till något annat hade den skrivit det, tillägger Peter Althin.

Han har ännu inte hunnit prata med sin klient.

TT