Fängelse för narkotikabrott

Idag kom tingsrättens dom mot de två uppländska män i 20-årsåldern som misstänktes ha hanterat stora mängder av internetdrogen Mefedron. En av männen dömdes till fängelse i fem år och tre månader för grovt narkotikabrott. Den andre mannen friades då tingsrätten inte kunnat bevisa att mannen begått brottet.

Det var i mars i år som beslagen av drogen gjordes i samband med att männen utreddes, och det var ett av de största Mefedronbeslag som någonsin gjorts i Sverige.
Den dömde mannen har erkänt att han både hanterat narkotikan och haft för avsikt att sälja den. Den friade mannen har däremot inte pratat om händelsen och friades då tingsrätten inte kunnat bevisa att mannen begått något brott.
Mefedron är en relativt ny drog som narkotikaklassades så sent som i maj förra året. Den anses vara starkt beroendeframkallande och flera dödsfall har rapporterats både i Sverige och utomlands. Drogen handlas oftast över internet och har blivit populärt framför allt bland ungdomar. Enligt polisen i Uppsala förekommer Mefedron i hela länet.

Elin Jäderström
elin.jaderstrom@sr.se