Dalens egen cykelverkstad

I Enskededalen jobbar Magnus Lundgren och Muhammed Naim för fullt med att realisera sin dröm. De vill öppna en cykelverkstad för ungdomar i Dalen. Verkstaden ska drivas av de unga själv och ge möjligheter till såväl utbildning och jobb som personlig utveckling.

-Av tio ungdomar som är med i projektet ser jag att två blir fastanställda och driver verkstaden, medan övriga åtta går vidare. De åtta skapar något eget och blir samhällsentreprenörer. Här ska de utveckla sina idéer. Vi ger dem tips, så här har vi gjort. Andra saker kan också ske, säger Muhammed Naim.

Killarna började sitt arbete med att själva skapa något för ungdomarna i Enskededalen för två år sen. Arbetet har gått upp och ned och ibland har det varit riktigt intensivt. Naim berättar att det ibland känts tufft. För att genomdriva sitt projekt har de lagt ned både tid och energi på såväl planering som presentation. De behöver hjälp för att komma igång. På sina möten med stadsdelsnämnden tar killarna scenen i beslag och visar upp planerna för sin cykelverkstad. En av bilderna i deras PowerPoint visar en cykel med högt säte över en trekantig ram. När de får frågan om det ska vara en plats med ”häng”, av stadsdelsnämnden, svarar Naim att det handlar om jobb.

 -Det kommer ju inte vara soffor och feelgood saker. Däremot kan det ju vara en plats där föräldrarna vet var de har sina ungdomar, säger Magnus.

-Dörren står alltid öppen för föräldrarna, det är nummer ett. Utan dem blir det inget. De är alltid välkomna och ska veta var deras barn är, säger Naim.

-Sen kanske folk kan gå dit och se cyklarna också, se i processen när dem görs och tänka wow det där är en häftig cykel. Snacka lite med ungdomarna, lära känna ungdomarna så det blir en brygga mellan unga och vuxna. På det sättet kan det bli en mötesplats men inte som en fritidsgård. Förhoppningsvis kan det leda till ett samarbete mellan olika lokala krafter i området. En annan tanke är att man kan ha cykelpatruller som kan cykla runt i området och kolla hur ungdomarna har det, säger Magnus.

De förklarar att man måste ha tålamod när man jobbar med något sånt här. Speciellt eftersom de inte kan lägga in heltid.

-Det är en djungel, speciellt när man inte vet någonting men det är en process att jobba ideellt, säger Magnus.

- Man går in på ett möte med brinnande hjärta, får en klapp på axeln och ut igen, säger Naim.

Men killarna deppar inte ihop utan tar steg för steg och ser optimistiskt på framtiden, de ser till att skapa kontakter som kan hjälpa till.

-Vi har involverat folk i Sverige som kan hjälpa oss att lära upp ungdomarna och en grupp i Holland som ska hjälpa oss att hitta nya kreativa sätt att bygga ramar, säger Magnus.

Den holländska cykelorganisationen heter Bike-kitchen och anordnar allt från bygg din egen cykel workshops till ett flyttcykelkollektiv. Går man med i kollektivet ställer man upp minst en gång per år och får i sin tur hjälp att flytta sin lägenhet miljövänligt med hjälp av de andra i kollektivet, när det behövs. Nästa sommar hoppas Naim och Magnus anordna en punkcykel workshop med Bike Kitchen på Malmö festivalen.

För Naim och Magnus stannar inte cykelverkstaden i Dalen. De vill att fler ungdomar ska få en chans att se olika delar av Sverige och världen.

-Jag har velat ta dem till Gotland flera gånger men det har inte blivit av. Så jag tänkte ta ut dem i naturen. De tror inte på mig längre när jag säger att vi ska åka till Gotland. Jag har förlorat någonting från dem men jag ska vinna tillbaka det. Så jag säger till dem, det kommer bli en cykelutflykt med picknick och grejer  ut i skärgården. Det har jag lovat dem i alla fall, säger Naim.

I en källare, i Stockholms innerstad, står runt åttio cyklar och väntar på att få nytt liv. I startgroparna står killarna och väntar på att komma igång. På möte med stadsdelsnämnden beslöts det att killarna först av allt måste starta upp en förening. Och att de ska få hjälp av stadsdelen att ordna med den. Tillsammans letar de efter en rimlig nivå att starta projektet på. När siffrorna kommit i sin ordning ska ett samarbete med svenska bostäder påbörjas och killarnas förhoppning är att ha en verkstad innan vinterns mörker lägger sig över Enskededalen.

Nadia Ben Belgacem