Eurovision Song Contest

Melodifestivalen får fortsatt stöd

Med buller och bång ramlade Sverige igår ut ur Eurovision Song Contest. Det trots att Sverige är det land i Europa som satsar mest på melodifestivalen, mätt i både pengar och i prestige. Idag får arrangemanget fortsatt stöd av SVTs vd Eva Hamilton.

Det var verkligen inte Anna Bergendahls tur att stå i rampljuset igår i Oslo. Låten " This is my life " blev utslagen i semifinalen och för första gången är Sverige inte med i lördagens Eurovision Song Contest-final.

Det är också kulmen på en trend. Sverige har under de senaste åren haft allt svårare att hävda sig, men trots det har Sveriges Television fortsatt att satsa miljoner av licenspengarna på melodifestivalen.

Hur mycket pengar det kostar håller SVT hemligt, men branschtidningen Resumé uppskattar att den svenska melodifestivalen omsätter upp mot 115 miljoner kronor och att 10 miljoner kronor av SVT:s licensmedel går åt.

Efter praktfiaskot har många röster höjts idag för att melodifestivalen ska läggas ner, men Sveriges Televisions vd, Eva Hamiltion som besökte Luleå idag, ger tävlingen sitt fulla stöd även för framtiden.

– Det är klart att det var tråkigt med Anna, men så är det ju när vi deltar i tävlingar. Vi kommer inte alltid att vinna. Vi kommer inte ens alltid att gå till final, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att melodifestivalen är Sveriges största och mest populära Tv-program och att det fungerar lite som ett nationellt kitt.

– Man är intresserad av det i Luleå och Boden och man är intresserad i Ystad. Man är intresserad av det om man är andra generationens invandrare och man är intresserad av det om man är ursvensk, säger Eva Hamilton.

Men tror du inte intresset blir mindre nu när vi för första gången inte är med i final?

– Intresset för sändningen på lördag blir nog mindre, men jag tror inte det påverkar intresset för melodifestivalen i stort, säger Eva Hamilton.

Stämmer det att ni nu ska diskutera formerna för hur melodifestivalen ska se ut?

– Ja, men inte så mycket för att att Anna inte kom med i finalen, utan för att det gör vi varje år, säger hon.