Forskare eniga: Kaffe är bra för hälsan

Det kommer hela tiden nya rön om vilken effekt koffein och kaffedrickande har på hälsan. I dag har koffeinforskare från hela världen samlats på Karolinska institutet i Solna för att diskutera sina forskningsresultat om koffein. De flesta resultaten tyder på att kaffe är bra för hälsan.

I en kaffebutik i Stockholm som Ekot besökt står kaffemaskinerna och kaffeburkarna på rad och doften av nymalet kaffe ligger över hela butiken.

Det fräser och pyser om kaffemaskinen när Martin Englund brygger kaffe.

– Jag tror att kaffe är bra, jag mår inte dåligt av det och jag dricker ändå ganska mycket, säger Martin Englund.

– Det blir mellan fem till 15 koppar espresso om dagen och så lite bryggkaffe på det, säger han.

Att dricka 15 koppar kaffe om dagen är förmodligen inte bra för alla. Men det finns många hälsofördelar med koffein.

Vid en forskarkonferens på Karolinska Institutet i dag samlades internationella forskare för att presentera sina senaste rön om koffein och fördelarna är många.

Professor Bertil Fredholm säger att koffein minskar risken att drabbas av Parkinsons sjukdom och åldersdiabetes och att det till och med kan hjälpa mot vissa tumörer.

-- Det är en typ av tumörer som stimulerar kroppens immunförsvar, till exempel melanom och prostatacancer. Det är viktiga och svårbehandlade tumörer, säger Bertil Fredholm.

Hur mycket koffein som är bra att dricka är däremot svårt att svara på, enligt forskarna. Vissa tål inte koffein alls, samtidigt kan andra dricka nästan hur mycket kaffe som helst.

– Vi varierar så mycket så det finns ingen entydig regel. Det viktiga att varje människa hittar sin egen nivå. Den kan vara noll koppar för vissa och det finns andra som mår bättre av betydligt fler, säger han.

Martin Englund brygger två koppar cappuccino och när han tagit en klunk säger han att han egentligen tar lätt på olika forskningsrön om kaffe.

– Jag tänker inte så mycket på hälsan faktiskt, man dricker ju för att det är gott och sen får man hoppas att det är bra, säger han.