Valet 2010

Den dolda politiken

Många beslut i Umeå kommun fattas i praktiken utanför de politiska församlingarna. Det säger Vänsterpartiets Tamara Spiric och Miljöpartiets Alireza Mosahafi. Enligt dem fattas många viktiga beslut genom överenskommelser mellan ledande politiker och mellan politiker och näringsliv.

Både Vänsterpartiets Tamara Spiric och Miljöpartiets Alireza Mosahafi ser hur överenskommelser träffas ända fram till att namnteckningarna på kontrakten ska skrivas under.

Det är en demokratifråga för Alireza Mosahafi.

– Ja, alltså många frågor beslutas i korridorerna och mellan politikerna, och det ser vi som ett stort hot mot demokratin. Det är inte så det ska fungera. Besluten skall fattas i de politiska forumen, säger Alireza.

De ledande politikerna och näringslivsföreträdare träffas informellt - ganska regelbundet. Blogutspel, debattinlägg och så kallade konflikter en form av försöksballonger för att känna på opinionen hos de ledande i samhället.

– Det är ju oftast de här hårda frågorna kan man säga, kring byggnationer, flyttar av biblitotek och operahus, sånt som egentligen är ganska stora och demokratiskt viktiga frågor. De berör ju många fler än de två kommunalråden och de stora kapitalägarna i stan, säger Tamara Spiric.

– Det är ett dilemma för både umeborna och oss mindre partier som inte får vara med i det politiska arbetet fullt ut.

Kan han då peka på exempel på sånt i Umeå?

– Ja, exemplen är många. Vi har ju invånarmålet 200 000 som bara poppade upp via bloggen. Tanken var ju egentligen 150 000 som vi också var emot, men plötsligt under sittande möte och via bloggarna poppar det fram. Sen finns konstnärligt campus och andra...

För Vänsterpartiets Tamara Spric är det demokratiska problemet är inte bara den öppna politiska debatt som uteblir, utan att de ledande politikerna hos socialdemokrater och borgerliga partier ofta lyfter fram spektakulära, men förhållandevis oviktiga frågor just inför valen.

– Som till exempel nu så lyfter man operahuset som plötsligt blir en het fråga; huruvida det skall flyttas eller inte. Det flyttar ju faktiskt fokus från viktiga frågor som kommunen sysslar med. Förra valrörelsen handlade väldigt mycket kring "Var skall badhuset ligga" och "Ska vi bygga på ön?". Ingen av de sakerna har verkställts under mandatperioden.

– Man har förvisso fattat beslut, men samtidigt så har det ju hänt så väldigt mycket mer inom de områden som vi har vårt huvudsakliga ansvar för: Alltså vår sociala omsorg och skolan och äldreomsorgen. Men de debatteras inte lika mycket, utan det är de här... ja var skall ett hus ligga?

– Det känns som att fullmäktige är ett spel för gallerierna, och det är ett stor hot mot demokratin. Besluten är i stort sett fattade redan - absolut.

– Ett huvud en röst borde gå före en krona en röst och det är inte alltid så i Umeå kommun.