Startskott för viktig Saab-lansering

I dag gick startskottet för lanseringen av nya Saab 9-5,  bilmodellen som är helt avgörande för Saab Automobils framtid.

– Vi har väntat på den här dagen så länge och nu är den äntligen här. Och titta på vädret, det är fantastiskt. Det här är kickoffen för den nya Saaben, sade Saabägaren Victor Muller.

Han är extra entusiastisk när han står bland mörka, välpolerade 9-5:or, och samtidigt verkar han lättad över att kunna presentera bilmodellen inför en bredare publik, en bil som i grundutförandet kostar minst 325 000 kronor.

Fram till midsommar ska journalister, återförsäljare från hela världen, tillsammans med viktiga storkunder som hyr- och tjänstebilsbolagen, få köra runt i Västsverige enligt ett välplanerat schema.

Ingenting lämnats åt slumpen av ledningen för den biltillverkare som den tidigare ägaren GM egentligen ville lägga ned, men till slut ändrade sig och sålde till Spyker Cars.

Idag fick 30 särskilt inbjudna gäster provköra bilen i Trollhättan och en av dem var Hans Lindblad (M), statssekreterare vid finansdepartementet.

– Jag tycker att det är glädjande för bygden och för Saab att det har gått så bra till slut. Det är en verklig kämparinsats som personalen, ledningen och de som har varit omkring i den här affären har gjort för att få det här att hända, och det är jag jätteglad för.

Bilindustrianalytikern Matts Carlsson var också en av de inbjudna gästerna, och han betonade också vikten av att Saabledningen måste lyckas med den här lanseringen.

– Det är en lansering av förtroende, så den är oerhört viktig. Men den kommer att ta en stund därför att processen hit har tagit en bra stund och nu måste man jobba i kapp sig och visa att det här kommer att fungera.