Valet 2010

17 förslag för bättre nyföretagande

Sänk åldersgränsen för att få starta eget bidrag och halvera momsen för restaurang och frisörbranschen. Det är 2 av totalt 17 förslag till ett bättre och ökat nyföretagande som Centerpartiet i dag presenterar runt om i landet.

Ett annat förslag är att alla småföretagare ska kunna göra ett schablonavdrag när de deklarerar, något som Helen Andersson, tvåa på centerns riksdagslista och själv egen företagare, vet många som efterlyst.

– Den tiden kan användas till företagandet i sig, än att sitta och pilla med småsiffror, säger Helen Andersson.

Halland är ju egentligen ett bra län ur företagarhänseende, men även här finns det förstås förbättringspotential, Centerpartiet ser till exempel gärna att Halland blir en ledande grön tillväxtregion där man till exempel utvecklar nya produkter inom miljöområdet.

Bland de mer generella förslagen finns sänkta arbetsgivar- och egenavgifter, och ökad trygghet för företagarna. Den halverade momsen inom restaurang och frisörbranschen förklarar Centerns toppnamn i regionen, Stefan Bengtsson såhär:

– Det är mycket enmansföretag, det är många unga och kvinnliga företagare och tyvärr finns det idag mycket svarta pengar i de branscherna. Vi ser det som ett sätt att hjälpa dessa företag för att de ska kunna jobba med vit arbetskraft.

Andra idéer är att införa lån till nyföretagare under ett år på samma sätt som man idag får studielån. Man vill också höja summan för de mikrolån som ALMI idag erbjuder, från 100 000 till 300 000. Och så vill man då sänka gränsen för när man kan få starta eget-bidrag, från 25 till 18 år. 

– Många aktiva ungdomar som inte kan få ett jobb på den vanliga arbetsmarknaden idag får ett stöd för att kunna förverkliga sina drömmar, säger Stefan Bengtsson.