Modern folkdräkt utsedd

För att uppmärksamma den svenska folkdräkten som för en undanskymd tillvaro med undantag för midsommar och nationaldagen har Svenska turistföreningens (STF) arrangerat en tävling för 25 designstudenter.

Hanna Johansson Frostell från Konstfack tog hem segern med sin Dalarna-inspirerade folkdräkt.

- Det känns jätteroligt. Det känns roligt för att jag faktiskt lagt ner mycket tid och svett och sena nätter. Men det känns ju egentligen tråkigt att alla inte vann, jag tycker faktiskt att alla har gjort väldigt fina grejer.

Tycker du det var tråkigt att de andra 24 förlorade?

- Jag tycker att alla ska vinna, säger Hanna Johansson Frostell

Uppdraget för deltagarna var att skapa en uppdaterad version av folkdräkten. De reste sen runt i varsitt landskap för att lära sig om folkdräkterna och uppleva den lokala kulturen, för att sedan skapa en ny folkdräkt utifrån intrycken.

Hanna valde att resa till Dalarna och dräkten hon skapat är svart med vävda band och röda tofsbollar. I fodret på jackan har Hanna låtit folk hon mött på resan brodera motiv med dalaanknytning, till exempel en liten falukorv.

Hanna själv tror att hon vann för att hon kombinerade dalarnas traditioner med en spännande ny design.

- Jag tror att det var en bra balans mellan gammalt och nytt, att jag tagit tillvara och försökt lära mig lite om dräkter och tekniker och gjort en sammanfattning av det i min dräkt. Så min resa speglas ganska mycket i min dräkt, säger hon.

En viktig del av tävlingen var ju upplevelsen av landskapet och Hanna reste runt i Dalarna och upplevde så mycket som möjligt av landskapets kultur och särskilt då folkdräktskulturen som i Dalarna alltid varit väldigt levande jämfört med resten av landet. Hon införlivade sen sina intryck i dräkten hon sydde upp.

- Jag började i Leksand och där var jag väldigt mycket på hemslöjden. De var väldigt vänliga och hjälpte mig och gav mig fakta och jag fick kolla på en massa tyger.Sen dansade jag med folkdanslaget. jag tänkte att jag skulle sitta i ett hörn men jag blev uppbjuden, det var väldigt fint. Sen så var jag runt på någon fäbodvandring och jag har vart på lite olika muséer och på skogspromenader och träffat väldigt mycket folk och pratat med mycket människor om just folkdräkt, säger Hanna.

Syftet med tävlingen är inte att landskapen ska få nya officiella folkdräkter, utan snarare ett sätt att öka intresset för folkdräkten som en symbol för svensk kultur.

Jenny Engstörm är pressansvarig på STF.

- I Dalarna finns det fantastiska folkdräkter, det finns hur många som helst, varje bygd har en egen folkdräkt. Så meningen är inte att skapa en ny folkdräkt för dalarna utan det är mer att lyfta ämnet folkdräkt. Det är bara den äldre generationen som känner till det och är intresserade, men nu har vi ju fått 25 studenter och vi har lyft frågan om folkdräkt vilket jag tycker är jättespännande för det är fantastiska hantverk, säger Jennny Engström.

Men det är många som reagerat negativt mot Hannas folkdräkt, i vissa fall för att det uppfattats som att den ska ersätta de traditionella dräkterna och i andra fall för att den är för modern eller helt enkelt ful.

- Det har varit väldigt mycket arga och ledsna kommentarer, det har varit väldigt mycket uppmärksamhet och privatpersoner som hört av sig och kommenterat.

Var den lite för nyskapande för deras smak eller?

- Ja, precis. Och att jag kommer från Stockholm och bara vart där en kort tid och att jag inte kan göra en folkdräkt. Och det kan jag faktiskt inte göra, påpekar Hanna.

Ett mål med tävlingen har varit att skänka det vinnande bidraget till kronprinsessparets som en bröllopsgåva, och det blir alltså Hannas klänning som blir presenten.

- Ja det känns jätteroligt, jag har inte fokuserat så mycket på det utan jag har fokuserat mest på Dalarna och det blir väl en bonus att hon får ha den.

Kommer den att passa henne?

- Jag får sy en ny, den är lite liten.

Men den hade ju en massa extraveck och grejer?

- Ja jag kan faktiskt vecka ut den. Ja men då kan hon få den som den är, utbrister Hanna Johansson Frostell.

Reporter Soheil Pouresmaili, Publicerat 28/5 2010