Skatteverket skärper kontrollen av rot-avdrag

Nu skärper Skatteverket kontrollerna av utbetalningar för rot-avdrag. Verket upptäcker allt fler falska ansökningar, säger Pia Blank Thörnroos, som är rättslig expert på Skatteverket.

– Vi har betalat ut nio miljarder sammanlagt, men vi vet att närmare 50 miljoner av de pengarna har betalats ut till bedragare. Vi har också stoppat utbetalningar på närmare 40 miljoner själva innan pengarna betalas ut.

Systemet för rot-avdrag infördes den 1 juli förra året och innebär att företag som gör rot-tjänster kan få tillbaka skattepengar av Skatteverket. Över 700 000 personer har utnyttjat ROT-avdraget. De flesta är ärliga, men hittills har 47 bedrägerifall polisanmälts.

För att komma åt fusket skickar Skatteverket ut ett kontrollbrev till den person som ett företag anmält som köpare av tjänst. Och nu skärps kontrollen ytterligare. Misstänkta ansökningar ska nu fastna i verkets dataprogram när de körs mot kontrolluppgifter om moms och utbetalningar, och sedan ska handläggare på verket ringa upp dem som blufföretagen säger att de arbetat åt, redan innan någon utbetalning skett. Och det är förstås mycket bättre, tycker Pia Blank Thörnroos.

– Det här är rena bedrägerier och samhällets skattepengar ska inte användas till bedragare, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.