Just nu

Valet

Piratpartiet har få sakfrågor

I höst kommer Piratpartiet att för första gången ställa upp i lokala val. Det är dock oklart vilken politik som partiet egentligen kommer att föra.

Vid det kommande valet i höst när Piratpartiet hoppas få mandat i både Luleå och Älvsbyns kommuner, men också landstinget, blir deras första val på det lokala planet.

Fredrik Holmbom, som är vice distriktsledare för Piratpartiet i Norrbotten och också första namn på landstingslistan, säger att man inte ville satsa på fler kommuner med risk för att stå utan ledamöter.

För partiet blir det också ett val där man ser hur man kan bedriva pirat politik på det lokala planet, men vad som är pirat politik är oklart.

Inom landstingspolitiken kan partiet exempelvis inte säga om man vill ha kvar fem sjukhus eller inte. Istället väljer man att prata om hur IT tekniken ska spara pengar inom vårdsystemet. Partiet har heller inte tagit ställning till om man bör bilda en storregion eller inte. Däremot kritiserar man den demokratiska processen och är beredda att föra frågan till en folkomröstning.

När det sedan gäller kommunpolitiken så kan man inte heller där konkretisera vad man vill. På frågan om besparingarna inom skolan i Luleå kommer att få fortsätta med Piratpartiet i fullmäktige så blir svaret.

- Våran politik berör ju inte det faktiska antalet skolor eller faktiska antalet lärare som finns, säger Fredrik Holmbom.

I Älvsbyn däremot utlovar partiet att man kommer kämpa för att Musikskolan ska få leva vidare.

Partiet överraskade många i samband med det senaste EU-valet där man fick väldigt många röster som också gav ett mandat i EU parlamentet. När man sedan går in och tittar på vilka som röstade på Partiet så visade det sig att det var framför allt yngre män. Det gör att årets valrörelse då man även måste locka till sig äldre och kvinnor blir en extra utmaning.