Halmstad

Högskolan ställer ut uppfinningar

Vill man bli inspirerad av vilka nya uppfinningar som väntar runt kröken så kan man besöka Utexpomässan vid Högskolan i Halmstad i dag, lördag. Där ställs examensarbeten från blivande ingenjörer ut för allmän beskådan - och en del av utställarna raggas direkt till nya jobb.

Det berättar Anders Eriksson, ordförande för arrangören Utexporådet:

– Det är för att ge ingenjörerna hjälp till ett första steg in i arbetslivet, här kan de visa upp vad de presterar och de får chansen att träffa företagens folk.

Och det finns exempel på att dessa möten leder till jobberbjudanden, säger Anders Eriksson:

– I går, efter bara 30 minuter, så var det en utställare som fick ett jobberbjudande!

En av eleverna som ställer ut på mässan är Emelie Ingvarsson som går på utvecklingsingenjörsprogrammet. Hon har tillsammans med klasskompisen David Hansson utvecklat en laddningsstation för elbilar.

– Den fungerar som så att till exempel när det blåser mycket ute och det bildas mycket vindkraft som då blir billigare så kan man se det direkt i vår stolpe där laddningsstationen är.

Den närmsta tiden kommer gå åt till att leta investerare så att en station kan sättas upp i stan som ett första försök. Förhoppningen är att mässan ska kunna ge dem en del namn på möjliga investerare och det har redan börjat rulla in intresseanmälningar.

– Vi har fått en bunt visitkort som vi ska kolla igenom sen! säger Emelie.