Första skandalen i nya brittiska regeringen

Storbritanniens nya koalitionsregering har råkat ut för sitt första bakslag. Den biträdande finansministern, liberaldemokraten David Laws, har på ett regelvidrigt sätt krävt ersättning för dubbelt boende, och han gjorde det för att inte avslöja att han är homosexuell.

David Laws har under flera år haft sitt hem i sin valkrets i södra England och för att ha någonstans att bo när han tjänstgjorde i parlamentet så hyrde han ett rum i London.

För hyran begärde han ersättning, men enligt reglerna får man inte hyra av den man har ett förhållande med, fast det var just det som David Laws gjorde.

Under hela sitt liv hade han hemlighållit att han var homosexuell och därför ville han inte nu heller avslöja att det var hos sin partner som han bodde när han var i London.

Men han erkänner nu att han kan ha gjort fel och erbjuder sig att betala tillbaka närmare en halv miljon kronor som han fått ut i ersättning.

Det är tidningen Daily Telegraph som skriver om det här och det är samma tidning som låg bakom förra årets stora politiska skandal när den avslöjade att ett stort antal parlamentsledamöter hade begärt alldeles för mycket i ersättning för dubbelt boende, men också ersättning för till exempel inköp av hundmat, ankhus och för rensning av en vallgrav.

Att förändra det här ersättningssystemet och återställa allmänhetens förtroende för politikerna var i vårens valrörelse en viktig fråga för David Laws parti Liberaldemokraterna.

Och nu är frågan om David Laws kan sitta kvar i regeringen. Han har under regeringens första veckor som biträdande finansminister haft en framträdande roll.

Att minska det enorma budgetunderskottet är regeringens främsta mål. Och tidigare i veckan presenterade David Laws nedskärningar i den offentliga sektorn på 70 miljarder kronor och ännu större nedskärningar väntas senare i år.